Kronen en vullingen

Met behulp van CAD/CAM technieken kunnen we vaak in één zitting keramische vullingen of kronen maken. Door gebruik te maken van geavanceerde computers kan de pasvorm en design van de tanden en kiezen zo natuurlijk mogelijk geschieden. Met cerec kunnen vele verschillende vormen van tandvervangingen gemaakt worden. Enkele voorbeelden zijn kronen en veneers. Deze worden ook wel schildjes genoemd.

Wat is Cerec?
Het is een systeem dat uit verschillende onderdelen bestaat. Een camera, die niets anders doet dan een beeld scannen, software die een driedimensionaal beeld maakt. En een computergestuurde freesmachine. Met het systeem kan de tandarts kronen en vullingen maken. Het grote voordeel van dit systeem is, dat het dit heel snel en zeer precies kan. Door het juiste materiaal te gebruiken wordt het resultaat heel mooi.

Met Cerec kan in veel gevallen binnen hetzelfde bezoek een kroon of andere tandvervangende restauratie worden gemaakt. Voor u, als patiënt, betekent dit dat er geen afdruk gemaakt hoeft te worden. Met slechts één bezoek aan de tandarts bent U klaar.

Hoe werkt het?
Wanneer u een groot gat in uw tand of kies heeft, dan gaat de tandarts als volgt te werk:

   1. De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken.
   2. De tandarts scant de situatie in de mond. Hij heeft zo de juiste gegevens, die Cerec nodig heeft om een tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te “happen”. U wordt nu niet naar huis gestuurd, omdat de tandarts de kronen of keramische vulling zelf maakt.
   3. De vorm is nu bepaald en wordt aan de freesmachine doorgegeven. De tandarts zet een porseleinen blokje met de best passende kleur in de frees machine. Het frezen of slijpen van de kroon duurt ongeveer 15 minuten.
   4. De keramische vulling, schildje of kroon kan nu met composiet “cement” vast gezet worden.

Meer hierover kunt u vinden op de website van Dental Sirona.

Residentaal Tandarts in Den Haag Residentaal Tandarts in Den Haag